Zoeken

Bezienswaardigheden op Bonaire – Seru Wekua

Met een hoogte van 160 meter is de Seru Wekua één van de hoogste bergen van Bonaire. De Wekua ligt vlak aan de zandweg tussen de Bopec en Playa Frans, net voorbij Saliña Tam. Wanneer je nog niet eerder naar Playa Frans bent gereden moet je misschien even zoeken hoe je op het zandpad komt. Het makkelijkste is om vanuit Rincon de berg over te steken naar Karpata en daar de weg naar rechts naar de Bopec te volgen. Ook kun je langs de Queens Highway gaan. Vlak voor de Bopec buigt de weg naar rechts af, naar het Gotomeer. Daar moet je niet in, je gaat linksaf naar het Bopec terrein zelf. Vlak voor de slagboom van het Bopec terrein kun je over een soort van wildrooster naar rechts, dat is een zandweg die aardig snel een steile berg opgaat, met een gewone personenauto is deze weg meestal niet goed begaanbaar. Je volgt de kronkelende weg die bovenlangs de Bopec gaat waarna je weer naar beneden duikt, de weg gaat scherp naar rechts weer de kust langs waarbij je aan de rechterkant een waterpartij hebt, dit is Saliña Tam. Wanneer je voorbij het water bent ligt de Wekua aan je rechterkant.

Omdat er op het moment nog geen wandelpaden over de Wekua lopen kan het een aardige wandeling zijn om bovenaan te komen. Er zijn wel een aantal geitenpaadjes en wat makkelijkere stukken maar voor een deel moet je je tussen stekelstruiken en cactussen doorwurmen. Eénmaal bovenaan gekomen ben je dit al snel vergeten, op de Wekua heb je een geweldig uitzicht over een groot deel van Bonaire. Je ziet het Gotomeer en een groot deel van het National Park en ziet goed dat Bonaire helemaal niet vlak is!

Op de Wekua groeit een grote variatie aan bomen die deels door de wind zijn kromgewaaid. Er staan bomen die je niet zo heel vaak ziet op de andere delen van Bonaire. Af en toe zie je een kudde geiten lopen of tegen rotswanden opklimmen, soms hoor je een leguaan een struik in schieten en tussen de bladeren hoor je verschillende vogels maar die zijn wat schuwer dan op andere delen van Bonaire.

Voor het beklimmen van de Wekua heb je wel een paar uur nodig dus ga niet te laat weg, je wilt niet in het donker op een rotsachtige berghelling zitten waar het moeilijk oriënteren is. Neem ook voldoende drinken mee en laat voor de tijd aan anderen weten waar je naar toe gaat. Op de zandweg naar Playa Frans rijden niet heel veel auto’s dus het kan een tijdje duren voordat iemand je ontdekt wanneer je om de één of andere reden vast komt te zitten op de Wekua.

Wekua Bonaire - Uitzicht over het Gotomeer
Wekua Bonaire – Uitzicht over het Gotomeer
De top van de Wekua op Bonaire
De top van de Wekua op Bonaire

Meer van dit

One thought on “Bezienswaardigheden op Bonaire – Seru Wekua

  1. […] boom die je vooral op de berghellingen tegen kunt komen, bijvoorbeeld rondom Lagun en de Wekua. Omdat deze boom bladhoudend is en door middel van bloemen en vruchten voedsel verschaft aan […]

Reageer op dit bericht