Zoeken

Doen op Bonaire – Bonaire Museum voor Natuur en Historie

Het Bonaire Museum ligt op een paar minuten loopafstand van het centrum van Kralendijk en is gehuisvest in een oude plantagewoning uit 1885. Het huis is één van de elf beschermde monumenten op Bonaire en een bijzonder element is de ontzettend grote waterbak. De woning is lange tijd eigendom geweest van Boy van der Ree, hij was onder andere eigenaar van de Washington plantage wat nu een gedeelte van het Washington Slagbaai National Park is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Curaçao woonden plantage eigenaren in de stad en de familie van der Ree verkocht hier dan ook allerlei producten van de plantage zoals geitenvlees, huiden, houtskool en ook groenten en fruit. Later werd de schuur onder andere gebruikt om bier te verkopen.

Collectie van het Bonaire Museum
Het museum heeft een leuke afwisselende collectie met allerlei natuurhistorische zaken zoals schelpen, oude en antieke flessen, indianen artefacten, strandjuttersvondsten, opgezette dieren, bijzondere koralen, een groot anker, maalstenen en boeken over Bonaire. Ook is er een terrarium met heremietkreeften.

Wayaca bij het museum
Buiten staan een aantal bomen en planten met als blikvanger de grote Wayaca op het binnenplein. Deze boomsoort kwam je vroeger veel op Bonaire tegen maar bijna alles is in de laatste eeuwen weggekapt. Het zware hout van de Wayaca is namelijk erg slijtvast en dankzij de hars is het hout zelfsmerend en daarmee perfect voor de scheepvaart, onder andere voor katrollen.

Openingstijden en route
De toegang voor het museum is gratis – een donatie om het museum draaiende te houden en het gebouw te blijven renoveren is altijd welkom – en het is van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur open. Ook wanneer er op maandag en dinsdag cruises zijn is het museum in het hoogseizoen open. Onderaan deze pagina staat de kaart met de locatie van het museum, herkenbaar punt is de rotonde bij de Katholieke Kerk.

Bonaire Museum
Bonaire Museum
slavenbrief Bonaire Museum
slavenbrief Bonaire Museum
Bonaire Museum
Bonaire Museum
Natuur in het Bonaire Museum
Natuur in het Bonaire Museum
Binnen in het Bonaire Museum
Binnen in het Bonaire Museum

Meer van dit

Reageer op dit bericht