Zoeken

Ezeltjes spotten op Bonaire

Toen de Spanjaarden honderden jaren geleden op Bonaire kwamen om onder andere de Brazielbomen te kappen – van het geraspte hout werd rode verf gemaakt – namen ze ezels mee voor het zware werk. Na het vertrek van de Spanjaarden werden de ezels vrijgelaten en nu zwerven ze overal op het eiland rond.

In de stad kom je regelmatig groepen ezels tegen die de straten afschuimen op zoek naar eetbare waar maar ook in de vrije natuur zie je er genoeg. Mijn favoriete plek om ezels te spotten is de Onima omgeving, bij de indianentekeningen vlak bij Rincon. Wanneer je daar op de zandwegen rondrijdt kom je zeker ezels tegen! Een deel van de ezels is aardig gewend aan auto’s en zal blijven staan om te kijken wat je aan het doen bent, een aantal ezels zal er snel vandoor rennen. Om goede foto’s te maken werkt het vaak om je auto aan de kant te zetten en gewoon te wachten wat de ezels gaan doen. Vaak wint de nieuwsgierigheid het en heb je soms een hele groep gezellige ezels om je auto staan.

De vrijheid van de ezels op Bonaire is een heet hangijzer. Loslopende ezels zorgen nogal eens voor verkeersproblemen waarbij de ezel regelmatig – dodelijk – gewond raakt. De Donkey Sanctuary wil dit voorkomen en wil naast de opvang van zieke en gewonde ezels eigenlijk geen loslopende ezels meer op Bonaire. Veel Bonairianen zijn het er over eens dat er wel wat moet worden gedaan aan de veiligheid maar vinden de loslopende ezels onderdeel van het erfgoed van Bonaire.

ezeltjes

ezel

Meer van dit

Reageer op dit bericht