Zoeken

Geiten op Bonaire

Nadat de Spanjaarden – waarschijnlijk in 1499 – Bonaire ontdekten vonden ze het eiland eigenlijk niet zo interessant, er was geen goud of zilver te vinden. Wel ontdekten ze verschillende bomen die interessant waren om te kappen, onder andere de brazielbomen waarvan kleurstof voor verf werd gemaakt. Naast het kappen van bomen introduceerden de Spanjaarden ezels, geiten en varkens, deze werden vooral gefokt voor de huiden.

Later werden geiten gehouden voor het vlees, ze konden meestal vrij rondlopen en werden ’s avonds naar de plantage of kraal gelokt met behulp van water. Veel geiten konden echter verwilderen en ook nu zijn er nog fokkers die hun geiten gewoon los hebben lopen, vaak is het niet lonend om de geiten in een omheind stuk te zetten en ze bij te voeren, het is teveel werk om voldoende groenvoer voor ze te knippen en hooi kopen maakt het geitenvlees te duur. Het resultaat hiervan is dat er op Bonaire duizenden geiten vrij rondlopen, ze lopen in het National Park en je ziet ze in afgelegen gebieden, op berghellingen op kilometers afstand van de kunuku’s.

Het is natuurlijk leuk om af en toe een wilde geit te zien en voor veel Bonairianen vormen de geiten die ze houden uiteindelijk een lekker stukje vlees. De kabritu stoba (een stoofschotel met geitenvlees) is een populair Antilliaans gerecht welke nog steeds erg populair is op Bonaire, bij elk evenement wordt dit gerecht gemaakt en verkocht.

Het grote nadeel van deze overmacht aan geiten op Bonaire is dat ze heel veel – jonge – bomen en planten opvreten waardoor ook zeldzame lokale soorten geen schijn van kans hebben om zich te vermeerderen. De kleine kuddes van rondlopende geiten houden hele gebieden vrij van de bomen en planten die vroeger veelvuldig op het eiland voorkwamen waardoor grote stukken nu alleen bestaan uit kruidachtige stekelbosjes en cactussen. Om zeldzame lokale planten een kans te geven moeten deze in een afgesloten stuk worden gezet. Onder andere Echo heeft herplantingsproject waarbij een diversiteit van soorten wordt geplant binnen een omheining zodat uiteindelijk Bonaire weer meer bebost kan worden.

Wilde geit op Bonaire
Wilde geit op Bonaire
Bonairiaanse geit in zonsondergang
Bonairiaanse geit in zonsondergang

Meer van dit

Reageer op dit bericht