Zoeken

Grotten op Bonaire

Bonaire telt honderden grotten – zowel klein als groot – die in de loop van het bestaan van het eiland zijn ontstaan doordat het zachte kalksteen bij regenbuien oplost en het water steeds verder in de rotsen doordringt. Eerst komen er kleine scheuren in de rots en nadat het verder is uitgesleten heb je grotten waar je makkelijk kunt staan, zelfs met grote ruimtes waar druppels van de zoldering naar beneden komen en steeds een heel klein beetje kalk meenemen en zo de hangende stalagtieten en staande stalagmieten vormen.

Een aantal van de grotten op Bonaire werd vroeger door geitenhouders gebruikt om ’s nachts de geiten te stallen maar de belangrijkste functie van de grotten is als woon- en broedplaats van onder andere vleermuizen. Verschillende van deze vleermuizen zijn essentieel voor veel van het leven op het eiland, ze bestuiven namelijk verschillende bomen en planten die op hun beurt weer voedsel verschaffen aan dieren en mensen. Ook zijn er vleermuizen die muggen eten!

De grotten op Bonaire variëren in diepte en vorm en er zijn ‘natte’ en ‘droge’ grotten. In de natte grotten staat altijd een laag met zoet water wat voor verschillende dieren nuttig is en ook kunnen er speciale diersoorten leven waaronder blinde garnalen. In één van de natte grotten kun je zelfs snorkelen!

De meeste grotten van Bonaire zijn gewoon toegankelijk maar om er zeker van te zijn dat je ze vindt, veilig naar beneden afdaalt en uiteindelijk ook weer heel naar boven komt is het aan te raden om dit met een gespecialiseerde gids te doen. Deze gids vertelt je alles over het ontstaan van de grot, de dieren die je er tegen kunt komen, het belang van de grotten voor Bonaire en weet ook wat te doen in geval van nood. De gids heeft een speciale training gehad voor de rondleidingen in de grotten en heeft ook alle benodigde touwen, touwladders en lampen bij zich. Alle gidsen op Bonaire hanteren ongeveer hetzelfde tarief, dit ligt rond de
$60 per persoon waarbij je twee grotten bezoekt en in totaal zo’n 3 tot 4 uur onderweg bent. Eén van de ervaren grotgidsen is bijvoorbeeld Cave Tours Bonaire.

Grot bij Sabadeco op Bonaire
De gids vertelt over de grotten van Bonaire
De gids vertelt over de grotten van Bonaire
Uitgang van de ‘natte’ grot op Bonaire
In deze grot op Bonaire kun je alleen met de ladder afdalen

Meer van dit

Reageer op dit bericht