Zoeken

Hagedissen van Bonaire – Blau-blau

Eén van de hagedissen die je vaak op Bonaire tegen zult komen is de blau-blau, het mannetje van deze hagedis is herkenbaar aan zijn mooie blauwe staart. Het vrouwtje van de blau-blau is bruin/grijs met een paar lichte stippen. De naam dankt hij dus aan zijn staart maar verspreid over Bonaire worden er meerdere namen gebruikt, naast blau-blau ook blo-blo, blauw-blauw of blauwstaartje. De officiële naam is Cnemidophorus murinus ruthveni of ook wel Bonaire whiptail lizard uit de familie van de renstaartjes.

Het mannetje van de blau-blau hagedis zal zo’n 30 tot 40 cm worden, het vrouwtje is vaak iets kleiner. Als de blau-blau ouder wordt verandert de kleur van zijn staart ook mee, van blauw gaat het naar helder turqoise. Je komt deze hagedis overal op Bonaire tegen; langs de kust, in het National Park en midden in de stad. Hij eet veel insecten maar houdt ook wel van een fris groen blaadje of stukje fruit en komt ook wel eens op het terras op zoek naar gevallen etensresten. Wanneer je stil blijft zitten komt de hagedis steeds wat dichter bij en wanneer hij regelmatig wat lekkers kan vinden zal hij waarschijnlijk steeds wat brutaler worden.

Regelmatig vind je een dode blau-blau op de weg, ze letten niet altijd goed op auto’s. Vooral wanneer mannetjes aan het vechten zijn en hard achter elkaar aanrennen worden ze nogal eens overreden waarna ze als eten dienen voor andere hagedissen.

De blau-blau is licht giftig, ongevaarlijk voor de mens maar naar verluidt kunnen katten en honden na het eten van deze hagedis ernstig ziek worden en er zelfs dood aan gaan. Onduidelijk is of het giftige alleen in de blauwe staart aanwezig is of in de hele hagedis.

Blau-blau Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht