Zoeken

Maskarade op Bonaire

Een erg interessant cultuurhistorisch evenement op Bonaire is de jaarlijkse Maskarade, een uitvoering die rond nieuwjaar wordt uitgevoerd. Vroeger was de Maskarade op Driekoningen of op de eerste zondag na Driekoningen en tegenwoordig zijn er in de eerste week van het nieuwe jaar verschillende uitvoeringen.

Tijdens de Maskarade beelden gemaskerde mannen onder begeleiding van muziek verschillende scènes uit, bijvoorbeeld het vangen van een haai.

Het interessante aan de Maskarade op Bonaire is dat het veel overeenkomsten vertoont met gemaskerde optochten van verschillende culturen in Afrika. Het is dan ook duidelijk dat die Afrikaanse tradities door de slaven is meegenomen naar Bonaire en hier deels is aangepast om te voldoen aan de regels van de kerk en de plantage eigenaar. In de Afrikaanse traditie worden geesten uit de natuur bedankt voor het eten wat ze geven en ook worden voorouders vereerd. Wanneer een man – het zijn altijd mannen, vrouwen mogen niet meedoen – het masker opzet neemt de uitgebeelde geest bezit van hem, je zult dan ook nooit zien wie er onder het masker schuil gaat, het gaat op dat moment om de geest.

Ook tijdens de Maskerade op Bonaire is het lichaam van de deelnemers compleet bedekt zodat je niet kunt zien wie onder het masker schuil gaat. Waar vroeger vrouwen en kinderen niet mee mochten doen aan de Maskarade kan dit tegenwoordig wel en het is meer een feest geworden waar je goed kunt meedansen op de aanstekelijke muziek en kennis kunt maken met de eeuwenoude cultuur die mee is genomen naar Bonaire.

Meestal begint de Maskarade op Bonaire op nieuwjaarsdag, bij het huis van de gouverneur, je kunt deelnemers echter ook op andere plekken op Bonaire tegenkomen. Hou dus vooral de verschillende agenda’s op internet in de gaten en vraag aan bewoners waar en wanneer de Maskarade plaatsvindt!

Dierenmasker tijdens de Maskarade op Bonaire
Een mooie uitbeelding van een haai, de bek met de bloedrode tanden kan open en dicht klapperen.
Vissen naar de haai tijdens de Maskarade op Bonaire
Vangen van de haai tijdens de Maskarade op Bonaire
Kleurrijk masker tijdens de Maskarade
Ook de ‘politie’ die langs de weg staat om het verkeer te regelen is gemaskerd

Meer van dit

Reageer op dit bericht