Zoeken

Vlinders van Bonaire – Danaus plexippus

De Nederlandse naam van de Danaus plexippus is de monarchvlinder of ook wel Amerikaanse monarch. Je komt deze vlinder vooral in Noord- en Zuid-Amerika tegen en ook alle in de buurt liggende eilanden waaronder Bonaire en Curaçao. Deze vlindersoort is een echte trekvlinder, hij verspreidt zich ook steeds verder in Azië en Europa.

Omdat het een echte dagvlinder is kom je hem tijdens je tochten over Bonaire en in Kralendijk en Rincon regelmatig tegen. Vooral in en net na de regentijd zie je er veel langs bijvoorbeeld de toeristenweg, bij Playa Frans en eigenlijk elk stukje grond waar maar een paar bloemen staan. De vlinder is bijna niet te verwarren met andere vlindersoorten die op Bonaire rondvliegen, van een afstand lijkt de kleur nog wel op de Oranje Parelmoervlinder maar van dichtbij zie je heel duidelijk het mooie rood/oranje en de dikke zwarte lijnen op de vleugels.

De rups van deze vlinder is mooi zwart-wit-geel gestreept en geeft met zijn kleuren aan dat hij giftig is, weinig dieren zullen hem dan ook proberen te eten. De rups kom je vooral op de katuna di seda ofwel Katoenplant tegen, een plant met dikke bladeren die op Bonaire verspreid over het eiland groeit.

Monarchvlinder Bonaire
Monarchvlinder Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht