Zoeken

Vogels van Bonaire – Amerikaanse fregatvogel

De Amerikaanse fregatvogel kom je af en toe tegen op Bonaire en mede door zijn grootte (spanwijdte van soms meer dan twee meter) valt hij wel op. De vleugels van de fregatvogel zijn redelijk smal en staan in een hoek, de staart is gespleten en de vogel zelf is overwegend zwart. Jongere vogels hebben een witte borst en kop, oudere vrouwtjes hebben een witte borst en witte keel en de volwassen mannetjes krijgen een vuurrode keel.

De Latijnse naam voor deze imposante vogel is Fregata magnificens en en het Engels heet hij de Magnificent Frigatebird. In het Papiaments noemen ze hem op Bonaire de Maniwá. Het grootste deel van z’n leven is de fregatvogel in de lucht te vinden, hij is naar verhouding erg licht en kan zo honderden kilometers vliegen zonder te vermoeien. Vanuit duikvlucht vangt hij vliegende vissen en visjes die aan de wateroppervlakte komen maar zal nooit echt diep duiken, zijn veren mogen namelijk niet doorweken, dan kan hij niet meer vliegen. De Amerikaanse fregatvogel is de plaag voor andere visvangende vogels, hij probeert regelmatig de gevangen vis af te pakken.

De Amerikaanse fregatvogel nestelt waarschijnlijk niet op Bonaire maar regelmatig zijn er groepen te zien. Overal langs de kust heb je kans om ze tegen te komen, een plek waar ik regelmatig een groep fregatvogels zie is Playa Frans.

Er zijn verschillende soorten fregatvogels en die zijn bijna niet uit elkaar te houden, een goede foto is dan nodig om alle kleine puntjes te vergelijken. Als je op Bonaire een fregatvogel ziet is dit over het algemeen de Amerikaanse fregatvogel, de Grote fregatvogel is ook op Bonaire gespot, andere soorten naar mijn weten niet.

Amerikaanse fregatvogel
Amerikaanse fregatvogel

Meer van dit

Reageer op dit bericht