Zoeken

Vogels van Bonaire – Warawara

De officiele naam van deze vogel is de noordelijke kuifcaracara ofwel Caracara cheriway maar hier op Bonaire noemt iedereen hem de warawara. Je komt hem regelmatig tegen, soms in een boom of cactus, soms op de weg of ergens onder een struik en zelf vind ik de warawara één van de mooiste vogels van Bonaire.

Het meest herkenbare aan deze vogel is de oranje huid net achter z’n snavel en z’n zwart/witte veren. Er zijn hier geen andere vogels waar je hem mee kunt verwarren.

De warawara is eigenlijk een valkachtige maar gedraagt zich anders dan de valken in Nederland. Deze vogel blijft liever op een hoog punt zitten en kijkt of er wat voor hem voorbij komt en vliegt af en toe rond op zoek naar een groter dood beest. Af en toe zie je hem ook op de grond rondhupsen, dan ligt er mogelijk ergens aasvlees of hij is op de grond op jacht naar kleine beestjes. Deze vogel is namelijk een alleseter: Dode en levende hagedissen, insecten, een dode geit; alles is welkom.

Wil je deze vogel zien tijdens je bezoek aan Bonaire? Je komt hem overal eigenlijk wel tegen, let vooral goed op elke vogel die op een cactus zit en kijk of er iets weghupst op de weg voor je. Ik zie hem zelf ook regelmatig in de omgeving van Rincon. Als hij denkt dat er nog voldoende afstand is blijft de warawara meestal wel zitten en wanneer hij wegvliegt blijft hij vaak ook wel in de buurt.

Warawara op Bonaire
Warawara op Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht