Zoeken

Vogels van Bonaire – Lora

De Geelvleugelamazone is een papegaai die je regelmatig op Bonaire tegenkomt, hier wordt hij de lora genoemd. In het verleden was deze papegaai niet altijd geliefd, hij is namelijk verzot op vruchten en een groep van deze schreeuwende papegaaien kan in korte tijd de – bijna – rijpe vruchten uit een fruitboom plukken. Lora’s werden dus regelmatig weggejaagd en later kwam er een ander probleem; jonge vogels werden gestroopt en naar het vasteland gesmokkeld om daar aan vogelhouders te worden verkocht. Dit gebeurd nu nog steeds maar nadat het jarenlang slecht ging met deze mooie papegaaiensoort – naast het stropen zorgen geiten ervoor dat er weinig voedsel is – is er dankzij het werk van Stichting Echo, Stinapa en de Bonairiaanse Overheid nu een gezonde groep met lora’s op het eiland, verspreid over meerdere locaties waar je ze regelmatig bij elkaar ziet en hoort zitten. In de droge tijd zie je ze wat vaker in de buurt van de huizen omdat daar vaak bomen staan die water krijgen en hierdoor het hele jaar voedsel leveren.

In het Engels heet deze papegaaiensoort de Yellow-shouldered Parrot en in het Latijn Amazona barbadensis. Het is een vogel die van oorsprong voorkomt op de eilanden en ondertussen is uitgestorven op Aruba. Op Curaçao is er weer een groep aanwezig, die kwam mogelijk aanwaaien met een tropische storm. Verder is deze papegaai te vinden in het noorden van Venezuela en de eilanden Blanquilla en Isla Margarita. De lora is herkenbaar aan z’n groene lijf, geel/groene kop en een gele streep aan de voorkant van de vleugel (de schouder). Achteraan worden de vleugels donkerder met daarvoor een paar rode veren. De papegaai heeft een grote geboden snavel en rood/oranje ogen. Met z’n 35cm lengte is dit een aardig grote vogel.
Andere papegaaien komen op Bonaire in principe niet voor (misschien een zeldzame verdwaalde of ontsnapte) en eigenlijk kun je op afstand deze vogel alleen verwarren met een parkiet. De parkiet op Bonaire is echter een stuk kleiner en heeft geen gele en rode veren in de vleugels.

Je komt de lora dus over het hele eiland tegen, bij Kralendijk bijvoorbeeld vaak net voor Sabadeco en langs de toeristenweg. In Rincon zitten ze regelmatig in de buurt van Dos Pos (en bij Echo kun je er meer informatie over krijgen) en in de tuin van de Cadushi Distillery in Rincon kun je ze regelmatig zien terwijl je even uitrust met een kopje koffie of een glaasje rum.

Lora op Bonaire
Lora op Bonaire
Lora - Papegaai op Bonaire
Lora – Papegaai op Bonaire
Geelvleugelamazone op Bonaire
Geelvleugelamazone op Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht