Zoeken

Vogels van Bonaire – Oeverzwaluw

De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een zwaluwsoort die je op veel plekken op de wereld tegenkomt en dus ook op Bonaire. Oeverzwaluwen zijn echte overwinteraars en waar deze soort in Europa in de winter naar Afrika trekt, krijgen wij op Bonaire in het najaar bezoek van de Noord-Amerikaanse tak van deze zwaluw.
De oeverzwaluw is te herkennen aan z’n beetje schokkerige vlucht en z’n witte onderkant met donkere band bij de hals. Het wit loopt bij deze zwaluw door tot in z’n nek. Jonge oeverzwaluwen hebben vaak iets meer lichtbruine veren, bij de volwassen zwaluwen is de onderkant vaak egaal wit. Je ziet deze zwaluwsoort vaak in groepjes met soortgenoten en soms ook bij andere soorten, ze houden wel van de gezelligheid! Deze zwaluw kun je op Bonaire overal tegenkomen waar watervlaktes zijn, op vlaktes in de buurt van de saliña’s en boven het water zelf vangen ze allerlei vliegende beestjes. Soms vliegen ze ook boven de oceaan op zoek naar vliegend voedsel. In het midden van het eiland en tussen de heuvels zul je de oeverzwaluw niet vaak tegenkomen.

In het Papiaments wordt de oeverzwaluw Souchi ribera genoemd en veel mensen kennen hem hier in het Engels als Bank Swallow.

Vogels van Bonaire - Oeverzwaluw
Vogels van Bonaire – Oeverzwaluw
Oeverzwaluw op Bonaire
Oeverzwaluw op Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht