Zoeken

Wanneer is het regenseizoen op Bonaire?

Regelmatig krijg ik de vraag wanneer het regenseizoen is op Bonaire. Een goede vraag maar eigenlijk heeft Bonaire geen regenseizoen, we hebben een natte periode waarin er meer regen valt dan gemiddeld, soms valt er dan ontzettend veel regen, soms valt er heel weinig regen! Zo viel er in 2017 en 2018 aardig wat regen terwijl het in de jaren daarvoor erg droog was. Wanneer er veel regen valt noemen we het zelf wel de regentijd, ook omdat het dan vaak om echte stortbuien gaat. In de maanden oktober, november en december is er de meeste kans op regen, soms nog een kleine nasleep in januari en februari.

Tijdens een regenbui kan het er dus hard aan toegaan en meestal waaien de regenwolken na een tijdje weg en komt de zon weer terug om alles op te drogen. Heel soms is het de hele dag bewolkt met tussendoor regenbuitjes. Wanneer je tijdens zo’n regenbui onderweg bent is het wel verstandig om wat rustiger te rijden, je ziet niet meer alle gaten in de weg en wanneer het een tijdje ervoor niet heeft geregend kan de weg glad worden dankzij een dun laagje olie en rommel wat zich verzameld heeft.

Het voordeel van de regen op Bonaire is dat je soms even lekkere verkoeling krijgt en dat de planten ook goed kunnen aansterken om het droge seizoen te overleven. Het verschil zie je dan ook meteen aan het landschap, in de regenmaanden is Bonaire helemaal groen, in de droge maanden zie je veelal grijze struiken met af en toe een groene boom.

Moet je in het regenseizoen Bonaire vermijden?
Alleen wanneer je in je vakantie op Bonaire alleen maar op het strand in de zon wilt liggen dan is het regenseizoen misschien wat minder geschikt. Wanneer je komt duiken en snorkelen, fietsen en wandelen en andere activiteiten op het eiland wilt doen en tussendoor lekker in de zon wilt liggen maakt het niet uit wanneer je komt, de temperatuur ligt altijd tussen de 25 en 30 graden.

Naast het vele groen en de bloeiende planten en bomen die je opeens ziet heeft de regentijd nog meer voordelen, vogels, vlinders en andere dieren vinden het fantastisch! Over het hele eiland heen zie je vlinders rondfladderen die zich tegoed doen aan de nectar en de bloemetjes terwijl de rupsen de frisse blaadjes soldaat maken. De ezels kunnen voldoende voer en water vinden en trekken ook weer de natuur in terwijl ze buiten het regenseizoen nog wel eens de stad onveilig willen maken. Rond en op de verschillende plassen zoet water die een tijd lang blijven staan kom je allerlei vogels tegen die je normaal wat minder makkelijk ziet, vooral reigers en eenden vinden het water geweldig. Ook komen opeens kikkertjes uit de droge grond tevoorschijn, ze hebben maanden gewacht op een beetje regen en vieren nu feest.

Het enige nadeel is dat er met de regen en stilstaand water meer kans is op muggen. Die zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook diverse ziekten overbrengen zoals Zika en Dengue. Inspuiten met antimuggenspray met Deet en slapen met een klamboe (of in een afgesloten ruimte met airconditioning) is vooral tijdens de regentijd aan te raden.

Regenseizoen op Bonaire
Regenseizoen op Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht