Zoeken

Wilde varkens op Bonaire

Toen de eerste Spanjaarden zich op Bonaire vestigden namen ze een aantal dieren mee om te fokken voor huiden en vlees. Eén van deze diersoorten was het varken. Ook in de jaren nadat de Spanjaarden op Bonaire waren, werden er varkens gehouden en vandaag de dag zie je nog steeds varkens rondlopen op een kunuku. Zelfs in Kralendijk en Rincon zie je af en toe een varken in een tuin. 

Gedurende de jaren ontsnapte er natuurlijk wel eens een varken en de afstammelingen daarvan lopen nog steeds in het wild rond. Soms zie je een moeder met een paar jongen, soms zie je een varken met gevaarlijke slagtanden. Vooral in de heuvels rondom Rincon kom je ze af en toe tegen, in verschillende staat van verwildering. Sommige komen dicht bij het dorp en snuffelen door het afval, anderen zijn schuwer en zie je af en toe op de meer afgelegen gebieden.

Soms wordt één van de varkens geschoten voor het vlees en af en toe zijn er meer gerichte acties om het aantal varkens terug te dringen. De wilde varkens richten namelijk heel veel schade aan, ze graven planten – soms zeldzame lokale exemplaren – met wortel en al uit en ze vernielen hekken en gaas om zo bij bijvoorbeeld een veld vol met sappig graan te komen maar ook om een doorgang te vinden waarna bijvoorbeeld geiten kunnen ontsnappen.

Varkens op de vuilnisbelt bij Rincon
Varkens op de vuilnisbelt bij Rincon
Varken met gevaarlijke slagtanden
Varken met gevaarlijke slagtanden
Moeder en jong varken op Bonaire
Moeder en jong varken op Bonaire

Meer van dit

Reageer op dit bericht